Od 10 listopada do 3 grudnia trwać będzie w tym roku IX edycja slowfoodowej akcji “Gęsina na św. Marcina”. Tradycyjnie wybierane są najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie serwują przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny (może to być przystawka, pierwsze lub drugie, a nawet deser, bo i z takim użyciem gęsiny się spotkaliśmy). Slow Food Polska w tym roku zaprasza około 100 restauracji z całej Polski w tym wszystkie, które posiadają rekomendację Slow Food Polska.
Program “Gęsiny na św. Marcina” będzie w tym roku wyjątkowy. Podobnie jak rok temu mowa była o gęsi kartuskiej, tak i w tym organizatorzy koncentrować się będą na starych, rodzimych rasach gęsi, jak Zatorska, Kartuska, Suwalska, Garbonosa, Rypińska i inne. Każdego roku, jedna z tych ras będzie przez nas szczegółowo prezentowana. I tak, w tej edycji, najwięcej uwagi poświęcimy Gęsi Suwalskiej. Każdego z Szefów Kuchni Slow Food Polska zachęta też do poszukiwania tych rodzimych ras gęsi na własnym terenie. Tegoroczna akcja rozpocznie się dzień przed Świętem Niepodległości, czyli w piątek 10 listopada.
Menu Restaracji Bristol
- PRZYSTAWKA
- ZUPA
- DANIE GŁÓWNE
- WINA ŚWIĘTOMARCIŃSKIE Z WINNICY TURNAU
http://www.gesina.pl/