IX odsłona Gęsiny na Świętego Marcina 10 listopada - 3 grudnia 2017

10 Lis 2017

Od 10 listopada do 3 grudnia trwać będzie w tym roku IX edycja slowfoodowej akcji “Gęsina na św. Marcina”. Tradycyjnie wybierane są najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie serwują przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny (może to być przystawka, pierwsze lub drugie, a nawet deser, bo i z takim użyciem gęsiny się spotkaliśmy). Slow Food Polska w tym roku zaprasza około 100 restauracji z całej Polski w tym wszystkie, które posiadają rekomendację Slow Food Polska.    

Program “Gęsiny na św. Marcina” będzie w tym roku wyjątkowy. Podobnie jak rok temu mowa była o gęsi kartuskiej, tak i w tym organizatorzy koncentrować się będą na starych, rodzimych rasach gęsi, jak Zatorska, Kartuska, Suwalska, Garbonosa, Rypińska i inne. Każdego roku, jedna z tych ras będzie przez nas szczegółowo prezentowana. I tak, w tej edycji, najwięcej uwagi poświęcimy Gęsi Suwalskiej. Każdego z Szefów Kuchni Slow Food Polska zachęta też do poszukiwania tych rodzimych ras gęsi na własnym terenie. Tegoroczna akcja rozpocznie się dzień przed Świętem Niepodległości, czyli w piątek 10 listopada. 

Menu Restaracji Bristol

  • PRZYSTAWKA
Sałatka z rukoli z kawałkami pieczonej gęsi z musztardowym vinaigrette
 
  • ZUPA 
Flaczki z gęsich żołądków
 
  • DANIE GŁÓWNE
Udo z gęsi confit na kapuście modrej i pampuchu w ciemnym sosie  
 
  • WINA ŚWIĘTOMARCIŃSKIE Z WINNICY TURNAU 
Wino Świętomarcińskie białe wytrwne 
 
Wino Świętomarcińskie czerwone wytrawne 
 
 
 
Serdecznie Zapraszamy!
 

http://www.gesina.pl/

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij